Diabetes

Wat is Diabetes type II

Diabetes type II wordt in de volksmond ook wel “suikerziekte” genoemd. Het is een aandoening waarbij de bloedsuikerspiegel te hoog is. Normaal gesproken stijgt je bloedsuikerspiegel nadat je eet. Hierdoor wordt je lichaam aangezet tot het maken van het hormoon insuline. Dit hormoon zorgt ervoor dat suikers in het bloed kunnen worden opgenomen in cellen, zoals spiercellen, levercellen en vetcellen. Hierdoor daalt de bloedsuikerspiegel weer en blijft de bloedsuikerspiegel in balans. Bij diabetes blijft de bloedsuikerspiegel echter te hoog. Dit komt enerzijds door het niet voldoende aanmaken van insuline (onvoldoende insulinesecretie door bétaceldisfunctie), anderzijds door het niet voldoende kunnen opnemen van insuline (insulineresistentie).

Een constant hoge bloedsuikerspiegel kan op den duur problemen geven met het hart, de bloedvaten, de ogen, de nieren, de zenuwen, voeten en tenen. Hierdoor is het belangrijk om op tijd te weten of er sprake is van diabetes.

Klachten

Vaak ontstaat diabetes type II pas na het 40e levensjaar. Het kan echter ook voorkomen bij jongere mensen. Ook hebben mensen met diabetes type II vaak overgewicht.

Klachten die kunnen duiden op diabetes type II zijn:

  • Veel dorst hebben/veel drinken en daardoor vaak moeten plassen
  • Een droge mond hebben
  • Moeheid
  • Last hebben van wazig zien of een oogontsteking

Als je deze klachten ervaart, en je hebt het vermoeden dat dit aan de hand zou kunnen zijn, is het raadzaam om zo snel mogelijk contact op te nemen met de huisarts. Om te kijken of je diabetes type II hebt, zal de huisarts je onderzoeken door de “bloedsuiker te prikken”.

Oorzaken

Diabetes type II is een aandoening waarbij vele factoren een rol spelen. De belangrijkste oorzaak is een ongezonde leefstijl. Dit speelt een grotere rol dan bijvoorbeeld erfelijke factoren. Met een ongezonde leefstijl wordt bedoeld: roken, het hebben van overgewicht, ongezond eten en te weinig bewegen. Het is belangrijk te beseffen dat diabetes type II een chronische aandoening is. Het betekent vaak dat je voor de rest van je leven met deze ziekte te maken hebt. Daarom is voorkomen beter dan genezen.

Wat kan ik zelf doen?

Behandeling vindt altijd plaats onder de hoede van de huisarts. De fysiotherapeut is vaak zijdelings betrokken. De eerste stap in de behandeling is het aanpassen van de leefstijl. Hier kun je zelf aan werken. Door gezond te eten, veel te bewegen (link) en afvallen lukt het vaak om diabetes type II onder controle te houden. Soms is het zelfs zo dat als je in een voorstadium van diabetes type II je leefstijl aanpast, de aandoening omkeerbaar is. Mocht de bloedsuiker met de aangepaste leefstijl niet laag genoeg blijven, is het belangrijk om medicijnen te gebruiken. In dit geval is het natuurlijk ook belangrijk om deze zorgvuldig te blijven nemen.

Belangrijk blijft om gezond te eten en te bewegen (zie algemene beweegadviezen). Als fysiotherapeut kunnen wij helpen met het maken van een persoonlijk oefenschema.

Heb je een vraag over deze aandoening? Stel deze dan gerust. Fysiotherapeuten van mijnfysiothuis.nl geven (gratis) antwoord op uw vraag.

    PS. Wij houden ook niet van SPAM, jouw gegevens worden alleen gebruikt voor onze dienstverlening. Voor meer informatie, bekijk onze Privacyverklaring.